Skip to main content

Care for Women Houten & Culemborg bij hormonale disbalans

Specialistische Zorg

Consult vaak vergoed

Persoonlijke aanpak

care for women favicon 32x32Ziekteverzuim door hormonale klachten

Verzuim op het werk door hormonale veranderingen bij vrouwen komt vaker voor dan werkgevers zich realiseren. Burn-out, depressie, vermoeidheid, gewrichtspijn, hoofdpijn en andere vage klachten worden meestal niet in relatie gebracht met deze hormonale veranderingen zoals de maandelijkse menstruatie, de overgang of een zwangerschap, terwijl dit wel de oorzaak blijkt te zijn. Dit leidt naast onnodig verzuim ook tot verstoringen in de arbeidsrelatie. Onbegrip en verkeerde diagnostiek zijn daar regelmatig de oorzaak van. Door goede voorlichting en juiste diagnostiek zijn dit soort situaties goed te verhelpen en te voorkomen.

Verzuim tijdens de zwangerschap

36% van de zwangere vrouwen verzuimt ten gevolge van hun zwangerschap. De verzuimduur is gemiddeld 52 dagen (verlof niet meegerekend), ten opzichte van 17 dagen bij niet-zwangere medewerkers. Aan zwangerschapsklachten is vaak goed wat te doen. Bovendien blijkt dat conflicten vaak voorkomen kunnen worden als onderwerpen als borstvoeding en werktijden met u als werkgever tijdig besproken worden.

Verzuim tijdens de maandelijkse menstruatie

De menstruatie komt maandelijks terug en zorgt bij veel vrouwen voor klachten. Buikpijn, rugpijn, hoofdpijn en stemmingswisselingen zijn slechts een kleine selectie van redenen voor verzuim. Maar liefst 20% van de vrouwen heeft last van ongewoon hevig menstrueel bloedverlies. Dit zijn in Nederland maar liefst 800.000 vrouwen in de leeftijd van 35-55 jaar. De gevolgen van deze maandelijkse klachten op werkgebied zijn enorm. Behandeling is heel goed mogelijk, op een snelle en eenvoudige manier.

Verzuim tijdens de overgang

Ongeveer een derde van het ziekteverzuim van gezonde vrouwen in de overgangsleeftijd wordt veroorzaakt door overgangsklachten. Deze worden vaak verward met burn-out of depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 80% van de vrouwen in Nederland te maken krijgt met overgangsverschijnselen. Omdat de overgang gemiddeld 7 tot 10 jaar duurt, is de kans op uitval van vrouwen tussen de 45 en 55 jaar groot.

Kosten

  • Zorguitgaven voor vrouwen zijn 9,2 miljard hoger dan voor mannen
  • De gemiddelde ziektekosten voor vrouwen liggen 23% hoger dan voor mannen
  • In 2011 werd van de totale uitgaven 44,8% besteed aan mannen en 55,2% aan vrouwen (bron: RIVM 2014)

Om het verzuim onder vrouwelijke werknemers terug te dringen is het goed om stil te staan bij het gevolg van hormonale veranderingen. De oplossing is vervolgens redelijk eenvoudig en goedkoop: herkenning en erkenning van dit probleem, voorlichting bij uw medewerksters en het management, vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling! De mogelijkheden: voorlichtingsbijeenkomsten (ook voor mannelijke werknemers en leidinggevenden), workshops, individuele consulten, inloopspreekuren, follow-up en doorverwijzing naar specialisten in netwerk en in de regio

Graag bespreek ik de mogelijkheden voor uw bedrijf persoonlijk. Neem contact met mij op.


Maak een afspraak

Maak makkelijk en snel jouw afspraak 24 uur per dag via de online webagenda.

Houten | Geralde Boogaard - Colli 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 06-29268001

Culemborg | Tamara van der Linden
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel: 06-39737244